Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı sonrası millete sesleniş konuşmasında, 2023 seçimleri sonrasında göreve başlayan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin 50’nci toplantısını tamamladıklarını açıkladı.
Toplantıda ülke gündeminin yanı sıra uluslararası gelişmeleri de değerlendirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletim şunu bilsin, dünyanın içinden geçtiği fırtınalı dönemde Türkiye liyakatli kadroların riyasetindedir. Emin ve ehil ellerde güvendedir.” dedi.
Erdoğan, yasama, yürütme ve yargı organlarının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesinde uyum içinde çalıştığını vurgulayarak, “Batılı ülkelerin yönetim krizleriyle boğuştuğu bir dönemde, Türkiye istikrar ve güven ikliminin kıymetini çok daha iyi anlamıştır.” ifadelerini kullandı.
“Krizleri 86 Milyonun Kılına Zarar Gelmeden Yönettik”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son yıllarda küresel ölçekte yaşanan krizleri başarıyla yönettiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“Son asrın en ciddi sağlık krizinden Rusya-Ukrayna savaşına, ticaret ve gümrük savaşlarından bölgesel çatışmalara kadar birçok meselede tuzaklara düşmedik, oyuna gelmedik. Ülkemize ekonomik ve sosyal maliyet üretecek hiçbir maceraya atılmadık.”
Erdoğan, Türkiye’nin 23 yıllık tecrübesiyle politikalarını bağımsız şekilde belirlediğini, Batı’nın artık Türkiye’nin izlediği dengeli politikaları örnek aldığını dile getirdi.
Gazze ve Filistin Mesajı: “Mazlumların Yanındayız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’de ateşkes sağlanmasına ilişkin yürütülen diplomatik süreçte Türkiye’nin etkin rol oynadığını vurgulayarak, “Gazzeli mazlumların yükünü azaltan her çaba bizim için değerlidir. Bunu küçümsemek kimsenin haddi de hakkı da değildir.” dedi.
Erdoğan, iki yıllık savaşın ardından Gazze’de kırılgan da olsa bir güven ortamı oluştuğunu belirterek, Türkiye’nin insani yardımlarını sürdüreceğini ifade etti.
“İsrail’in verdiği sözleri tutmama konusundaki sicilinin farkındayız. Ancak Gazzeli kardeşlerimiz umutlu olmak istiyor. Biz de ateşkesin kalıcı olması için tüm baskı unsurlarını devrede tutacağız.”
Cumhurbaşkanı, Şarm el-Şeyh Deklarasyonu ile bölgede kalıcı barış için önemli bir adım atıldığını söyledi ve Türkiye’nin deklarasyondaki iradenin arkasında olduğunu vurguladı.
“Enerjide Bağımsızlık Hedefinden Taviz Yok”
Erdoğan, enerji politikalarına ilişkin açıklamalarında, Türkiye’nin Sakarya Gaz Sahası’ndan şu anda 4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşıladığını, bu sayının 2026’da 8 milyona, 2028’de ise 16 milyona çıkacağını belirtti.
“Akkuyu Nükleer Santralinde çok yakında ilk elektriği üreteceğiz. Muhalefetin eleştirilerine rağmen nükleer enerjiye yatırım yapmayı sürdüreceğiz.”
Cumhurbaşkanı, Eskişehir Beylikova’da bulunan nadir toprak elementleri sahasının dünyanın ikinci büyük rezervi olduğunu hatırlatarak, bu alanda Türkiye’yi dünyanın en büyük beş üreticisinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Beylikova sahasının herhangi bir ülkeye devredileceği iddialarını ise “Bu iddialar kendi ülkesine iftiradır” sözleriyle yalanladı.
“Türk Dünyasıyla Dayanışma Derinleşiyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ekim’de Azerbaycan’ın Gebele kentinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 12. Zirvesi’ne katıldığını, burada alınan kararların Türk dünyası açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
“Dilde, fikirde, işte birlik ilkesiyle hareket ediyoruz. Türk dünyasıyla işbirliğimiz güçleniyor.” dedi.
Yurt İçi Programlar: Rize ve Trabzon’da Yatırım Hamlesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son haftalarda gerçekleştirdiği yurt içi ziyaretlerde toplam değeri milyarlarca lirayı bulan projelerin açılışını yaptıklarını söyledi.
Rize’de 3 milyar 84 milyon liralık, Trabzon’da ise 13 milyar 514 milyon liralık yatırımların toplu açılış törenlerine katıldığını belirten Erdoğan, Trabzon’a deniz üzerine üçüncü havalimanı yapılacağı müjdesini de verdi.
“Projeyi bitirdik, ihalesini kısa zamanda yapacağız. Ardından makineler çalışmaya başlayacak.”
“Türkiye, Artık Takip Eden Değil, Takip Edilen Ülke”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin uluslararası arenadaki etkinliğinin arttığını vurgulayarak,
“Türkiye, barıştan, diyalogdan, adaletten yana tutumuyla artık Batı’nın takip ettiği bir ülke haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.
Gazze, Suriye ve bölgesel krizlerde Türkiye’nin vicdanlı duruşunu sürdürdüğünü belirten Erdoğan, Suriyeli mazlumlara sahip çıkmanın insanlık görevi olduğunu söyledi.
Öne Çıkan Başlıklar
-
Türkiye, küresel krizlerde “istikrar adası” olmayı sürdürüyor.
-
Gazze’de ateşkes mutabakatına yönelik diplomatik çabalar sürüyor.
-
Sakarya Gaz Sahası’ndan 4 milyon haneye doğal gaz ulaşıyor.
-
Eskişehir Beylikova, dünyanın ikinci büyük nadir toprak rezervine sahip.
-
Trabzon’a deniz üzerine üçüncü havalimanı yapılacak.
Kaynak: akparti.org.tr
Yorumlar
Kalan Karakter: