İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı, Samsun Milletvekili Dr. Erhan Usta, 2025 yılı için açıklanan fındık rekolte tahminlerine ve piyasadaki fiyat gelişmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, üreticiye büyük bir haksızlık yapıldığını ve piyasada manipülasyon yaşandığını öne sürdü.
Türkiye’nin fındık üretim ve ihracatında lider ülke olduğunu hatırlatan Usta, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 rekoltesini 402 bin ton olarak açıkladığını, ancak bazı kurumların 600 bin tonun üzerinde tahminler paylaştığını belirtti. Usta, “Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi 610 bin ton, TÜİK 520 bin ton, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 601 bin tonluk rekolte tahmini yaptı. Bu açıklamaların ardından fındık fiyatı 230 TL’den 170 TL’ye kadar geriledi. Üretici açısından asıl sorun da burada başlıyor.” ifadelerini kullandı.
“5’li Çatanak Fındık Dalında Bir Tane Var”
Fındık bahçelerindeki duruma dikkat çeken Usta, “5’li çatanak fındık dalında bir tane fındık ancak var” diyerek, yüksek rekolte tahminlerinin gerçek dışı olduğunu ve üreticinin emeğini değersizleştirdiğini söyledi. Özellikle Karadeniz’de 400 metre rakımın üzerindeki alanlarda fındık olmadığını, alt kesimlerde ise kuraklık nedeniyle gelişimin zayıf olduğunu belirten Usta, “Mevcut koşullarda 400 bin tonluk rekolteye ulaşmak dahi oldukça zor görünürken, bu verilerin üzerinde açıklanan tahminler piyasa manipülasyonunun en açık göstergesidir.” dedi.
Ayrıca, bu sezon yaygın olarak görülen kokarca zararlısının ürün üzerindeki etkisinin henüz netleşmediğini ifade eden Usta, 600 bin ton ve üzeri tahminlerin gerçekle bağdaşmadığını vurguladı.
TMO’nun Satış Politikası Eleştirildi
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) piyasaya ucuz fiyattan fındık sürmesine de tepki gösteren Usta, “Üretici serbest piyasada hakkını arayamaz hale geldi.” sözleriyle, TMO’nun satış politikasının fiyatları baskılayarak üreticiyi köşeye sıkıştırdığını savundu.
“Alım Fiyatı En Az 250 TL Olmalı”
Dr. Erhan Usta, fındık alım fiyatlarının bir an önce ve tatminkâr seviyede açıklanmasını talep ederek, “Fındık alım fiyatları bir an önce ve tatminkâr bir seviyede açıklanmalıdır. Bu fiyat, en az 250 TL’nin üzerinde olmalıdır. Zira 1 kilo fındığın üretim maliyeti yaklaşık 225 TL civarındadır ve engebeli arazilerde bu rakam daha da yükselmektedir. Üretici, zararına satış yapmaya zorlanamaz.” dedi.
Zirai don nedeniyle zarar gören çiftçilere ödemelerin hâlâ yapılmadığını hatırlatan Usta, bu konuda yaşanan sessizliğin çiftçilerin mağduriyetini artırdığını söyledi.
“Rekolte Oyunları Ülke Ekonomisini de Zedeliyor”
Usta, fındıkta yürütülen “rekolte oyununun” sadece üreticiyi değil, ülke tarımını ve ekonomisini de olumsuz etkilediğini belirterek, “Gerçek dışı rakamlarla ürün değersizleştiriliyor, fiyatlar baskılanıyor ve üreticinin alın teri yok sayılıyor. Yaprakları toplasak bu kadar rekolte çıkmayacak bir sezonda, masa başında rakamlarla oynanması üreticinin emeğine ve ülke ekonomisine zarar vermektedir.” ifadelerini kullandı.
Hükümete Çağrı: “Denetim ve Yaptırım Uygulayın”
Açıklamasını açık çağrıyla bitiren Usta, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, bu tür yanıltıcı açıklamalara karşı açık ve kararlı bir tutum göstermelidir. Spekülatif tahminlerle piyasayı yönlendirmeye çalışan kişi ve kurumlara karşı acilen denetim ve yaptırım uygulanmalıdır. Fındık üreticisi emeğinin karşılığını istiyor. Gerçek üretim verileri, adil fiyat politikaları ve şeffaf piyasa düzenlemeleri için ses yükseltiyor. Bu sese kulak verilmediği sürece, rekolte oyunları sadece üreticiyi değil, ülkenin tarım geleceğini de zedeleyecektir.” şeklinde konuştu.
Haber: Kapsamhaber
Yorumlar
Kalan Karakter: