ANKARA – İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcısı İlker Önel, enflasyon verileri ve emekli maaşlarına ilişkin yazılı bir değerlendirme yaptı.
Önel’in paylaştığı bilgilere göre, 2024 yılında yüzde 44 olarak gerçekleşen enflasyon, 2025 yılının sonunda yüzde 30,89 seviyesine geriledi. Enflasyonun artış hızında yavaşlama görülmesine rağmen, fiyatların bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 31 oranında arttığına dikkat çekildi.
2024 yılının ikinci altı aylık döneminde enflasyonun yüzde 15,75 olarak hesaplandığını belirten Önel, 2025 yılının ilk yarısında emeklilerin bu oran üzerinden zam aldığını, aynı dönemde memur ve memur emeklilerinin zam oranının ise yüzde 11,55 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Türkiye’de 2025 yılı itibarıyla memur emeklileri dahil toplam emekli sayısının 16 milyon 426 bin 746 kişi olduğunu belirten Önel, emeklilere yapılan toplam aylık ödemenin 334 milyar TL’ye ulaştığını kaydetti. 2025 yılının ikinci yarısında ortalama emekli aylığının 20 bin 327 TL olduğunu aktaran Önel, bu rakamın işçi emeklilerinde 19 bin 811 TL, Bağ-Kur emeklilerinde 17 bin 340 TL ve memur emeklilerinde 24 bin 813 TL olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Bu veriler ışığında, 2025 yılında emeklilere yapılan zam oranlarının gerçekleşen enflasyonun altında kaldığını belirten Önel, 2025 yılı aralık ayı enflasyonunun yüzde 0,89 açıklanmasıyla yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranının yüzde 12,18 olarak hesaplandığını hatırlattı. Bu oranın SGK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına doğrudan yansıtıldığını ifade eden Önel, memur ve memur emeklilerinin aylıklarında ise 2026 yılı ocak ayında yüzde 18,60 artış yapılacağını kaydetti.
Kök aylığı en düşük emekli aylığı olan 16 bin 881 TL’nin altında kalan emeklilerin maaşlarında yüzde 12,18 oranında artış öngörüldüğünü belirten Önel, bu artışın uygulanabilmesi için TBMM’de yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.
Önel, 2026 yılı için enflasyonun yüzde 20-25 bandında gerçekleşmesinin beklendiğini belirterek, bu durumda yapılacak zam oranlarının yine gerçekleşen enflasyonun altında kalacağına dikkat çekti. Enflasyonla mücadele sürecinin hane halkı, emekli ve çalışanların üzerine yüklenemeyeceğini ifade eden Önel, düzenlemelerin vatandaşların gerçek gelir düzeyi ve tüketim gücü dikkate alınarak yapılması gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: