Baldıran otunun birçok farklı faydası bulunduğu gibi zehirli bir bitki olduğuda bilinmektedir. Baldıran otu dikkatli kullanılması gereken bir ottur. Zehirli bitkiler arasında adını duyuran Baldıran Otu aynı zamanda insan sağlığına da iyi gelen otlardan birisidir. Bir çok faydası ve zararı olan bu otla vatandaşlar tarafından da merak edilmektedir.Son yıllarda İnsanlar yüzünü daha fazla tabiata çevirdi. Doğal yiyecekleri araştıran ve tüketmeye çalışan vatandaşlar, Baldıran otu nedir, Baldıran otunun faydaları, baldıran otunun zararları, baldıran otu nerede yetişir ve baldıran otu nasıl kullanılır? gibi sorulara cevap arıyor.
Baldıran Otu Nedir?Bilim dünyasında “conium maculatum” diye anılır. Halk arasında ağuotu veya yılanotu da denilmektedir. Baldıran otu maydanozgiller familyasındandır. Genellikle gölgelik ve rutubetli alanlarda yetişir. Özellikle yol kenarlarında yetişen Baldıran otu Türkiye'nin bir çok yerinde bulunmaktadır. Baldıran otu tehlikeli bir bitkidir. Baldıran bitkisinin kümeler halinde büyüyen beyaz çiçekleri bulunur. Gövdesinde mor lekeleri olan baldıran otu 9 metreye kadar büyüyebilmektedir. Bitkinin tohum, çiçek, yaprak veya meyve gibi herhangi bir bölümünü yuttuktan sonra zehirlenme meydana gelebilir. Bu bitkinin tüm kısımları, küçük miktarlarda bile ölümcül olabilen toksik alkaloidler içermektedir. Bu bitkiye dokunmak bile bazı kişilerde cilt reaksiyonuna neden olabilir. Baldıran otunun panzehiri bulunmamaktadır. Yapraklar özellikle ilkbaharda çiçek açana kadar zehirlidir. Zehirli baldıran otunun kökleri kolayca yabani yaban havucuyla, yaprakları ise maydanozla karıştırılabilir. Bu, kazara zehirlenmemeye yol açabilmektedir. Bu yüzden doktora danışmadan kullanılması tavsiye edilmez.

Baldıran Otunun Faydaları Nelerdir?
Baldıran otu kas ağrılarını dindiren ve ağrı kesici olarak kullanılan bir ot çeşididir. Bu ot birçok farklı alanda çeşitli amaçlarla kullanılır.Baldıran Otu şunlara iyi gelir?Kaynak: Şifalı bitkiler ve emraz-Arif Pamuk- Mesanedeki taşları eritir.
- Göğüs ve akciğerde olan ahlatı galizayı çıkarır.
- Sarılığa ve soluganlığa nafidir.
- İdrarı söktürür.
- Baldırı kara suyu akciğeri, karaciğeri temizler
- Baldırı kara öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısında tecrübe edilmiştir.
- Külü saçlara sürülürse kuvvetlendirir ve uzatır.
- Vücuttaki şişlikler üzerine (lâpası) konursa şişliği indirerek tahlil eder.
- Baldırıkara sığırın bacak kemikleri içindeki ilikleri ile iyice ezilerek macun yapılır ağrıyan başa yapıştırılırsa. başın ağrısı geçmedikçe baştan düşmez.
- Külleri yaralar üzerine ekilirse iyileştirir, bilhassa kasıktaki yaralar üzerine.
Baldıran Otunun Diğer Kullanım Alanları Nelerdir?
Ağrı kesici, spazm giderici olarak kullanılır. Tetanos ile epilepsi hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Sinir yatıştırır. Nevraljide, beyin ve omurilik hastalıklarında ve özellikle beyin kanamsı ve yarı felç durumlarında kullanılır. Siyatik hastalığında haricen, Nefes darlığı, sarada ve boğmacada kullanılır. Histeride, atardamar kireçlenmesine, prostata karşı ve şehveti artırıcı olarak kullanılır ve Baldıran aynı zamanda, böbrek, kum ve taşında, iltihapta, ürede, dalak, karaciğer büyümesi, siroz başlangıcı, dışarıdan kan verilen kan kanserli hastalarda da faydalı görülmektedir.