TBMM Genel Kurulu’nda Yeni Yol Grubu’nun önerisi üzerine söz alan Grup Başkanvekili ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, hükümetin tarihî mirasa ve kültürel değerlere yaklaşımını sert sözlerle eleştirdi. Özdağ, “Bu iktidar, her fırsatta milletin değerlerine paslı hançer saplıyor” dedi.
Özdağ, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte Türkiye’nin kültürden sanata, ekonomiden eğitime kadar birçok alanda “çok yönlü bir yıkım sürecine girdiğini” belirtti. İktidarın kentsel dönüşüm politikalarını “mülksüzleştirme” olarak niteleyen Özdağ, tarihî mirasın da yanlış restorasyon uygulamalarıyla yok edildiğini ifade etti.
“Bu iktidar bir konuda başarısız olduğunu söylüyorsa, bu ‘yeterince yıkıcı olamadık’ anlamına gelir” diyen Özdağ, özellikle cami restorasyonlarında yapılan hataları “kültür ve sanat cinayeti” olarak nitelendirdi.
Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi’ndeki restorasyon iddialarına değinen Özdağ, “Mimar Sinan’ın ustalık eserine müdahale etmek, tarihî mirasın ruhuna hançer saplamaktır. ‘16’ncı yüzyıl özgünlüğüne dönüş’ bahanesiyle yapılan kazımalar bilimsel değildir” dedi.
İzmit Orhan Camii’ndeki restorasyonu örnek göstererek yapılan tahribatı “akıldan yoksunluk” olarak tanımlayan Özdağ, Selimiye Heyet Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Saadettin Ökten’in “tevhide götürmeyen unsurlar kaldırılmalı” açıklamasına da tepki gösterdi:
“Osmanlı’nın sanatkârları bunları bilmiyor da siz mi biliyorsunuz? Siz Osmanlı’dan daha mı Osmanlısınız?”
Manisa’daki Hafsa Sultan Türbesi restorasyon sürecinden örnek veren Özdağ, eserin “aslına uygun biçimde restore edilmesi gerektiğini” söyledi ve şu çağrıyı yaptı:
“Son yüz yılda yapılmış eserlerin son beş yıldaki restorasyon süreçlerini incelemek üzere TBMM’de bir araştırma komisyonu kuralım. Tarihî mirasımızın üç beş kuruş için nasıl tahrip edildiğini ortaya çıkaralım.”
Özdağ’ın konuşması, Yeni Yol ve CHP sıralarından alkışlarla karşılandı.
Kaynak: MHA
Yorumlar
Kalan Karakter: