Ekmeksiz bir sofrada karın doymaz inancı ülkemizde çok yaygındır. Bu nedenle ekmek, evlerde ve fırınlarda yapılır ve çok tüketilir. Kırsal kesimde fırın olmayışı ekmeklerin evde yapılmasını gerektirmiştir.Tandır ekmeği (yufka), mayalı ekmek (bazlama) gibi ekmek çeşitlerinin evlerde belirli günlerde yapılışı, kadınların büyük zamanını alan bir uğraşı biçimidir. Fırınlarda ise daha çok evlerde yapılmayan somun türü ekmekler yaygındır.Ekmek, Türklerde kutsal bir yiyecektir. Dinsel bir niteliği vardır. Peygamber şöyle der ekmek için: “Mukaddes bir insan olan, yerin ve göğün bereket işareti olan ekmeğe hürmet ediniz.” Bu nedenle ekmek kırıntıları yerlere atılmaz. Yiyecek ekmeğe sahip olan, Allah’a şükreder. Ekmek ve diğer hububat türlerinin yaygınlığı ve popülerliği, tarımsal ekonomik yapıyı simgeler.
Türklerde Başlıca Ekmek ve Hamur İşi Çeşitleri
Türk kültüründe birçok farklı ekmek ve hamur işi bulunmaktadır. İşte bunlardan bazıları:- Yufka: İnce açılmış ve sac üzerinde pişirilmiş geleneksel ekmek.
- Ev Ekmeği: Evde yapılan klasik mayalı ekmek.
- Saç Ekmeği: Saç üzerinde pişirilen ekmek türü.
- İki Saç Arası Ekmeği: İki saç arasında pişirilen özel ekmek.
- Mayalı Tepsi Ekmeği: Mayalanarak tepsi içinde pişirilen ekmek.
- Tandır Ekmeği: Tandırda pişirilen, uzun süre dayanabilen ekmek.
- Taşlı Fırın Ekmeği: Taş fırında pişirilen ekmek türü.
- Ekşili Ekmek: Ekşi maya ile yapılan ekmek.
- Ebeleme: Özel bir teknikle hazırlanan ekmek.
- Mısır Ekmeği, Cadi, Pide, Bazlama, Gözleme, Cızlama, Kete, Çörek, Kurabiye, Börek: Çeşitli bölgelerde farklı isimlerle anılan ve farklı şekillerde hazırlanan hamur işleri.