“Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yasallaşarak Cumhurbaşkanlığının onayına sunuldu.
Yasanın onaylanması durumunda İl Özel İdaresi, belediye ve köy kanunlarında ve akabinde de bu kanunların uygulandığı alanlarda önemli etkiler meydana getireceği muhakkaktır.
Yasallaşan Kanun tasarısına göre, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırları olacak. Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içindeki köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.
AKP tasarıyı kısa zaman önce Meclis içişleri komisyonuna gönderdi. AKP, muhalefetin karşı olduğu bu yasayı alelacele, bir telaş içinde bir gecede yasalaştırdı. Türkiye’nin sosyal dokusu ve içinde bulunduğu hassas durum dikkate alınarak enine boyuna tartışılması gereken çok önemli bir konuydu bu. Oldubittiye getirilerek yasallaştırılmasının altında yatan gerçeğin anlatıldığı gibi olmadığını ilerleyen zaman içinde hep birlikte göreceğiz.
Dünyada belediyecilik hizmetleri bu modelden vazgeçerek daha çok şehir hizmetlerine yönelirken, AKP’nin kırsallara yönelmesi oldukça düşündürücüdür.
MHP, hükümetin Oslo görüşmelerinde PKK'ya verdiği sözü yerine getirmek için "Özerk Bölgeler" yaratmak amacını taşıdığı iddiasıyla yasayı eleştirirken. CHP, AKP iktidarının kanun yoluyla yerel yönetimlerin tasfiye edilerek AKP'nin yandaşı büyükşehir belediyeleri haline getirilmesi olarak değerlendirdi. Yasanın içeriğine bakıldığında AKP karşısında, her iki muhalefetin de eleştirileri yersiz değildi. Diğer taraftan bu yasa ile “başkanlık” hayali gerçeğe yönelmiştir. Bunun temelleri atılmıştır.
Oktay Vural’ın "Bu yasa, doğrudan doğruya dış merkezlerde hazırlanmış, özerklik taleplerinin önünü açmak amacıyla getirilmiş bir yasadır" demesi oldukça manidardır.
Bu nasıl Olacak;
Yasa ile birlikte, PKK ve onun legal siyasi partisi konumundaki BDP’nin fiili denetiminde olan Doğu ve Güneydoğu’daki Kahramanmaraş, Mardin, Şanlıurfa ve Van kentlerin belediyelikleri de Büyük şehir Belediyelerine dönüştürülecek. PKK dar bölgede faaliyetlerine devam ederken daha geniş bölgelerde faaliyetlerine devam edecek ve hâkim hale gelerek ilerleyen zaman diliminde çok daha büyük tehlike arz edecektir. Önüne durulamayacak bu tehlike, vatan bütünlüğümüzün parçalanmasına sebep olacaktır. Belediye yasasının getirdiği düzenlemeler PKK’nın işine yarayacak ve özerklik yolunu açacaktır.
Türk Milletinin egemen olduğu toprakları, demokrasi adına bölme, parçalama ve Devlet gücünü zayıflatma girişimleri küçük dilimler halinde ortaya koyulmakta ve yasal hale getirilmektedir. Türk Milletinin kapısına kadar dayanan vehim hadiseler, can ve mal güvenliğini tehdit eder durumdan çıkmış, bizzat eylem haline dönüşmüştür. Bana dokunmayıp bin yaşayan yılan, boynumuza sarılmaya başlamıştır.
Bu gidişatın akıbetinde Türk’üm demenin ve Türk olmanın suç sayıldığı bir ülkede yaşamanın verdiği acı hepimizi derinden yaralayacaktır.
Hizmet adına yapılan Yasanın onaylanması durumunda Millet olarak bundan zarar göreceğiz. Bu zararın Bedelini ise yine Türk Milleti ödeyecektir.